Fra tavle til glas

Skrælning

Når tavlerne er blevet hentet ved bierne - en tidlig morgen før de var rigtigt vågne - skal de skrælles inden de kan slynges. 

Bierne lukker cellerne med et vokslag, når honningen er færdigbehandlet. 

Lågene skrælles af med en skrællegaffel, der forsigtigt køres henad tavlerne så mindst muligt honning kommer med af. 

Nu dufter slyngerummet bare helt vildt af honning.



Det kræver dyb koncentration at skrælle voksen af (ihvertfald når det er første gang man prøver)

 alt src=http://cp16.danhost.dk/~dan27840/images/tavleglas/emma%20og%20jeg%20skrller.jpg

Slyngning

Når tavlerne er blevet skrællet skal de slynges. Der sættes 3 rammer ned i slyngen og så skal der drejes. Tavlerne skal vendes engang imellem så honningen kommer ud af begge sider.

Det er godt at jeg kun har tavler fra 2 stader når det skal foregå med håndkraft

 alt src=http://cp16.danhost.dk/~dan27840/images/tavleglas/slyngen.jpg

Bemærk hvordan honningen sprøjter ud på siderne af slyngen

 

Sining

Fra slyngen løber honningen ud af en tappehane og gennem 2 sier, en grovmasket og en finmasket. Det er for at voksrester og andre urenheder skal blive siet fra.

alt src=http://cp16.danhost.dk/~dan27840/images/tavleglas/lber%20ud.jpg

Honningen løber gennem sierne og ned i spanden, hvor det senere skal røres.

 

Krystalisering

 Nu skal honningen krystalisere. I den process går honningen fra at være helt flydende og til at blive tyk og cremet.

Når honningen begynder at skifte farve skal der røres i den for at den ikke får for store krystaller. De vil kunne smages i honningen som små knasende stykker.

Det var ikke helt nemt. Som nybegynder havde jeg hørt diverse historier om at honningen kunne "sætte sig" i løbet af en nat, og at det altså derfor kunne være for sent om morgenen, så man ikke kunne få honningen ud af tappespanden!!!! Oh skræk og rædsel. Det vidste sig nu ikke at være helt så svært... Og dem der har smagt min honning ved da også at det ikke gik helt galt.

Tak til vennerne fra biavlerforeningen der gav råd og vejledning undervejs.

alt src=http://cp16.danhost.dk/~dan27840/images/tavleglas/krystalisering.jpg

"Når den ligner æggeshampoo er den klar" ... var der en der sagde, og det holdt også stik.

Tapning

Nu skal honningen tappes på glas. Den kan stadig selv løbe ud af tappespanden, men efter et par dage på glas blev den hård som sten. (Det var forårshonningen)
De var vidst stukket over i rapsmarken de slyngler.
Efter et par måneder blev den dejlig smørbar.

 alt src=http://cp16.danhost.dk/~dan27840/images/tavleglas/tapning.jpg