2. sæson

Staderne klarede snestormen

 alt src=http://cp16.danhost.dk/~dan27840/images/to/vinterstader%201.jpg

27. februar 2007

Det har været en underlig vinter i år. Det er først nu i slutningen af februar at vi får rigtig vinter. I januar var jeg faktisk nede for at se om bierne var ude at flyve. Det var de ikke, men de kunne godt have været. Det var nemlig ca. 10 grader i plantagen, vindstille og fuglene sang. Jeg lettede lidt på låget i det ene stade og der var fint liv dernede.

Nu har det været snestorm... jeg kunne se ude fra vejen at der var knækket mange grene af frugttræerne og der var oversvømmelse. I dag var der smeltet så meget sne at jeg kunne komme derind. Det var en noget våd fornøjelse med masser af sne i gummistøvlerne, men på mirakuløs vis var oversvømmelsen ikke henne ved staderne. Og ingen grene var væltet ned over dem. Lidt heldig har man da lov til at være.

Oversvømmelse

8. marts 2007


alt src=http://cp16.danhost.dk/~dan27840/images/to/oversvmmelse%201.jpg
Øv, øv øv.... ikke døde bier igen.

Da resten af sneen smeltede blev der en mega oversvømmelse i plantagen. Alle 3 stader var sejlet afsted ud i plantagen.
De 2 vendte rigtigt - altså låget op og bunden af magasinet ned. Den sidste var vendt på hovedet. Ingen af dem var samlet med bunden. Bundenen flød rundt mellem træerne.

 

Liv endnu ???

 alt src=http://cp16.danhost.dk/~dan27840/images/to/oversvmmelse%202.jpg

Der var så meget vand at jeg måtte ud og låne et par vaders. Ude ved staderne gik vandet mig til brystet.
Jeg kunne høre at der var liv i de første 2 stader, og da jeg lettede låget kunne jeg også se det. Da jeg havde sat det første stade på den bund jeg havde fået med ind på land, begyndte bierne straks at smide døde bier ud. Det så faktisk ret sjovt ud. De kom simpelthen sprøjtende ud af flyvespalten.

Det 3. stade var der ingen lyde fra og jeg kunne jo se direkte ned i det, da det lå på hovedet. Jeg trak det bare på land og begav mig ud i "søen" igen for at prøve at bjerge de sidste 2 bunde. Der var imidlertid så meget vand, at jeg ikke kunne komme derud.
Da jeg kom tilbage var der kravlet en stor klump bier op ovenpå på rammerne i det stade der vendte på hovedet. Jeg fik det længere ind på land og kørte hjem for at hente en ekstra bund jeg havde hjemme. Derudover kørte jeg afsted for at købe endnu en bund.  Jeg vendte det sidste stade om og satte det på en bund. Da jeg åbnede låget var der dog vildt mange døde bier (det havde jo været bunden i lang tid).

Om nogen af dem klarer sig ved jeg ikke, men jeg tvivler ihvertfald på at det der vendte på hovedet klarer sig. Og nu er spørgsmålet om jeg kan gøre mere lige nu for at hjælpe dem eller om de bare skal have ro og mulighed for at rense ud selv??

 

De lever !!!!!

12. marts 2007

 alt src=http://cp16.danhost.dk/~dan27840/images/to/rdden%20tavle.jpg

Puha. Der er liv i alle 3 stader. Det er da godt nok nogle sejlivede fyre.

D. 12.3 var der høj sol og helt læ i plantagen, og jeg kunne se at bierne havde været ude at tømme sig. 
I det stade der havde vendt på hovedet, tog jeg alle rammerne op og børstede døde bier af. Der var næsten ½ spand fuld. Der var meget mug og fugt på rammerne, men "kloge hoveder" har fortalt mig at jeg skal lade dem være og håbe på at bierne selv får ryddet op. 
Jeg så dronningen og hun lagde æg som bare f..... Godt nok at overlevelsesinstinktet er så stort hos bifolket.
De andre stader nøjedes jeg med at tømme bunde i. De må hellere få ro.

 

Flyttedag

21. marts 2007

alt src=http://cp16.danhost.dk/~dan27840/images/to/3%20med%20gran.jpg

Så blev det flyttedag. Jeg tør ikke have bierne stående det samme sted mere. Derfor har jeg nu flyttet dem et andet sted hen i plantagen. Med masser af sol og læ. Og så er det oven i købet et sted hvor jeg (efter at have fjernet et par små træer) har lettere adgang.

Denne gang har jeg sat dem på lecablokke, så de kommer lidt længere op fra jorden. Både for min rygs skyld og for det tilfælde at oversvømmelser i denne kaliber skal til at være et tilbagevendende fænomen i Danmark

 

Kan de finde den nye plads??

 alt src=http://cp16.danhost.dk/~dan27840/images/to/1%20med%20gran.jpg

Egentligt er det slet ikke et godt tidspunkt at flytte bierne på. De har jo været ud at flyve og der er derfor risiko for at de søger tilbage til den gamle plads, når de skal hjem igen efter næste flyvetur. Men de skulle jo flyttes, så jeg må satse. Jeg har fået det råd at sætte en grangren foran flyvespalten så de bliver forvirrede når de skal afsted og derfor gerne skulle "orientere sig" igen. Nu må vi se om bierne også tænker sådan.

 

Rene stader og tavler

25. marts 2007

alt src=http://cp16.danhost.dk/~dan27840/images/to/jeg%20gennemgr.jpg

Nu har jeg set i alle staderne og der er meget mug og rådne bier på mange af rammerne. Derfor har jeg idag børstet bierne over i rene stader. De to mindste familier slog jeg sammen og de fik 2 tavler med fra de gamle stader. Det var to af de reneste tavler med foder. Derudover fik de nye kunsttavler. Der blev en dronning i overskud, og hende har jeg nu i et lille transportbur. Begge disse dronninger var blå, og altså fra forrige år. Det andet stade fik 4 rimeligt pæne tavler med over og derudover rene kunsttavler. Jeg så ikke dronningen og ved altså ikke om hun er kommet med over i det nye stade, men hvis hun er så må hun være hvid og fra sidste år. Om et par dage vil jeg tjekke om hun er der, og hvis ikke så har jeg jo en ekstra dronning herhjemme.

En lidt voldsom behandling af bierne ... ikke mindst på denne årstid... men nu håber jeg at de begynder at bygge og at dronningerne lægger æg. Jeg tror ihvertfald ikke at de havde godt af at være i de stader med så megen mug og råddenskab.

 

En lille gæst i bigården

27.marts 2007

alt src=http://cp16.danhost.dk/~dan27840/images/to/malte%20med%20bi.jpg

Naboens Malte på 4 år har et par gange spurgt mig hvordan bierne laver honning. Derfor tog jeg ham med i bigården, da jeg skulle tjekke at de havde foder nok. Han var bare så sød, og slet ikke bange. Nu ved han alt om æg,larver, vokstavler, pollen og bifamilier. Og han fortæller det gerne til alle der gider høre på det.
Jeg har en junior bianorak, men det var jo godt nok lidt stor til en 4 årig, men med bælte og egne vanter så gik det.
Det var en super fin oplevelse for os alle (Emma var også med)

alt src=http://cp16.danhost.dk/~dan27840/images/to/malte%20og%20emma.jpg 

Det er godt nok mange bier på én gang.

Lidt grænseoverskridende når de sætter sig på sløret!!! Han tog det i stiv arm

 alt src=http://cp16.danhost.dk/~dan27840/images/to/malte%20med%20bi%20p%20net.jpg

 

Tid til væske

 alt src=http://cp16.danhost.dk/~dan27840/images/to/vand%20og%20bi.jpg

Jeg har ikke fået flyttet vandingsanlægget fra den gamle bigård endnu. Derfor har jeg en spand med vand og lecanødder ved siden af staderne. Det er nu anden gang jeg fylder den op. Så det er åbenbart tid til stort væskeindtag lige nu.

 

Nu kun 1 stade tilbage

 alt src=http://cp16.danhost.dk/~dan27840/images/to/1%20stade.jpg

17. april 2007

Af de to tilbageværende familier, har det vidst sig at den jeg slog sammen af 2 familier, stadig ikke er ret stor. Derfor har jeg idag (på opfordring af medlemmerne i Odder biavlerforening) slået den sammen med den sidste familie. Den er tilgengæld fin og med et stort yngelleje. Jeg har skilt de to magasiner med et dronningegitter og der går nu en dronning i hver. Så kan de hjælpe hinanden med at lave yngel, og senere kan jeg tage den enen dronning fra igen sammen med et par tavler yngel og så har jeg starten til endnu en familie. Jeg har lagt en avisside mellem de to familier også, så de lige kan vænne sig til hinanden inden de "mødes". Det skulle øge chancerne for at det lykkes. Nu må jeg se. Det bliver spændende at følge.
Dog er det noget trist kun at have 1 familie tilbage.

Diskusprolaps?????

2. maj 2007

alt src=http://cp16.danhost.dk/~dan27840/images/to/2%20maj.jpg

Hvor uheldig kan man lige være? Jeg er lige blevet sygemeldt med mistanke om en diskusprolaps i nakken. Nu må jeg ikke løfte noget der er tungere end 2 liter mælk. Så er det ikke let at arbejde i bierne. Øv - hvor jeg altså synes at jeg har været uheldig.

Hvad skulle jeg gøre. Sælge bierne?? Stoppe som biavler?? Hvis der er noget jeg ikke har lyst til, så er det det!

Sikke et held at jeg er med i en lokal biavlerforening hvor der er masser af flinke folk. Peter som jeg var føl ved sidste år har tilbudt at hjælpe mig. Desuden har jeg spurgt de andre medlemmer om de evt. vil kunne hjælpe hvis det kniber og Peter ikke kan. Det var der mange der gerne ville. Tusind tak til jer.

Det her skulle jo gerne være noget der går over, så jeg kan komme igang igen selv.

 

Årets første aflægger

12. maj 2007

alt src=http://cp16.danhost.dk/~dan27840/images/to/peter%20barth.jpg

Peter og jeg var ved bierne i går, og da der var ved at være noget tæt befolket i stadet, der jo har 2 dronninger, så tog vi (ja, det er jo Peter der tager fat) dronningen fra det nederste magasin og satte hende over i et nyt stade. Hun kom der over på den yngeltavle hvor hun sad, sammen med en fodertavle med masser af pollen og en

kunsttavle. Bag de tre tavler satte vi en tom flamingo fodertaske, for at indsnævre pladsen og holde på varmen.

Nu skulle hun jo så gerne få oparbejdet en hel familie, jeg kan indvintre.

 

 

1.   slyngning i 2007

 1. juni 2007

alt src=http://cp16.danhost.dk/~dan27840/images/to/se%20slynger.jpg

Så er første slyngning i hus. Knap 20 kg. blev det til. Åse fra biavlerforeningen hjalp mig... eller nærmere slyngede for mig. Det var en af de meget varme dage vi havde i begyndelsen af juni, så det var en varm fornøjelse.
Tusind tak til Åse.

 

Tapning

2. juli 2007


alt src=http://cp16.danhost.dk/~dan27840/images/to/tapning.jpg


Så kunne jeg endelig tappe honningen på glas. 1 måned tog det for den at krystalisere. Nu er det så bare spændende at se om den bliver god.

37 glas

 alt src=http://cp16.danhost.dk/~dan27840/images/to/37%20glas.jpg 

33 almindelige glas og 4 små blev det til. Det passer meget godt med de ca. 20 kg. da jeg har taget en del og brugt som nyslynget honning.
Det er nu skønt at se de mange glas stå færdig tappet.

Det er dog ikke så mange som jeg kunne have haft hvis ikke det var for oversvømmelsen i foråret.

 

2. aflægger

2.7.2007

alt src=http://cp16.danhost.dk/~dan27840/images/to/3%20stader.jpg

Idag har jeg lavet årets anden aflægger. Jeg tog 1 pollentavle og 4 yngeltavler med påsiddende bier fra produktionsfamilien. Derudover satte jeg 2 kunsttavler og en flamingofodertaske til at fylde ud med. Nu er der altså igen 3 stader i bigården.

3.7.07
Idag tilsatte jeg en nyindkøbt uparret dronning til aflæggeren.

Dronninge status!!

17.7.07

alt src=http://cp16.danhost.dk/~dan27840/images/to/dronning%20uden%20prik.jpg

Idag har jeg opdaget at der går en "dronning uden prik" i min produktionsfamilie. Dvs. at bierne selv har skiftet dronningen. Ups..... det var ikke meningen, for så ved jeg ikke hvordan hun bliver.

I den aflægger jeg lavede i foråret går der en dronning med blå prik. Dvs at hun er fra 2005, så hun trænger også til at blive skiftet.

I den nye aflægger som jeg lavede her i juli kunne jeg ikke finde dronningen med den gule prik (årets farve). Desuden var der adskillige åbne dronningeceller, så der er stor sandsynlighed for at der også går en "dronning uden prik".  Jeg tilsatte jo dronningen i et transportbur dagen efter jeg havde lavet aflæggeren og havde ikke tænkt på at bierne så allerede var igang med selv at lave en dronning.

 

Kielerkasser

29.7.2007

alt src=http://cp16.danhost.dk/~dan27840/images/to/kielerkasser.jpg

Idag har jeg købt 4 uparrede dronninger og puttet dem i Kielerkasser, hvor de skal blive til de er blevet parret og jeg kan se at de er i æglægning. Derefter skal de skiftes ud med de dronninger jeg har beskrevet ovenfor. Da man ikke kan være sikker på at alle de dronninger man sætter til parring rent faktisk bliver parret, har jeg købt 4 og ikke kun 3.

Kielerkasserne er små stader med 4 små lister der påsættes et et lille stykke vokstavle, som bierne så selv skal udbygge.   
 

alt src=http://cp16.danhost.dk/~dan27840/images/to/bier%20i%20kop.jpg

Man skal bruge de nye bier, der ikke har været ude at flyve endnu, så de ikke flyver tilbage til deres oprindelige stade.
Jeg tømte bierne, fra honningmagasinet i produktionsfamilien, over i en spand og gav spanden et dunk. Derefter fløj de bier der selv kan finde hjem afsted og de unge bier blev i spanden. Derefter sprøjtede jeg vand på dem og tog 4 dl til hver af de 4 Kielerkasser. I Kieler kassen havde jeg fyldt Apifonda (fast sukkerfoder) i et lille rum i kassen. Oven på Apifondaen lagde jeg   madpapir og transportburene med dronningerne.
Nu skal de bare så 2 dage i skyggen med kassen lukket, derefter skal flyvespalten åbnes og de skal ud i solen, så dronningen kan tage på parringsudflugt.
Spændende om det virker.

 

En helt ny familie...

D. 3.8.2007

 alt src=http://cp16.danhost.dk/~dan27840/images/to/gult%20og%20brunt.jpg


I den tidligere omtalte aflægger, kan jeg fortsat ikke se nogen dronning, og der er heller ikke nogen æg. Jeg har derfor talt med Ejner fra Biavlerforeningen for at høre hvad han mener der bør gøres. Ejner tog med mig ned i plantagen og da han heller ikke var sikker på om der var en dronning eller ej, prøvede vi at tilsætte en tavle med lidt æg i fra en anden familie. Hvis de bygger dronningeceller så er der ingen dronning.
Ejner mener nu at uanset om hun er der eller ej så kan familien nok ikke nå at blive stor nok til indvintring på nuværende tidspunkt.

Ejners nabo vil sælge en familie billigt og jeg slog straks til, da jeg gerne vil indvintre mindst 3 familier, så jeg er lidt mere sikker på at have bier til foråret.

Naboen har den stadetype der hedder Norsk mål. De passer ikke umiddelbart sammen med mine stader. Derfor har jeg lånt et stade af
Ejner. Til foråret når bierne er igang kan jeg så langsomt skifte til mit eget rammemål.