4. sæson

Februar 2009

D. 17. februar var jeg ned ved bierne for at give dem "tæppe på". Det er et stykke gulvtæppe der er skåret ud så det passer ovenpå dækpladen, lige under låget. Det lægger jeg på fordi dronningen snart begynder at lægge æg igen og derfor får de brug for al den varme de kan få. 

 alt

Staderne en dag i februar

 Vinterklynge

Gennem dækpladen kunne man tydeligt se vinterklyngen. Bierne samler sig i en klump for at holde varmen. Det gør de hele vinteren, indtil det bliver varmt nok til at sprede sig igen.

  alt

Marts 09

I dag d. 15.3.09 har jeg renset bundende i staderne. I løbet af vinteren dør de en del bier, som falder ned på bundpladen. Det samme gælder den voks som bierne bider af fodertavlerne. Så snart bierne har været på renselsesudflugten (tømme tarmen) skal bundende tømmes for døde bier og vokssmulder.


Jeg indvintrede 6 familier - og for første gang i min karriere som biavler er alle familierne i live. Den ene familie er ikke så stor, men det var den heller ikke da jeg indvintrede den. Jeg regner med at den skal slåes sammen med en af de andre. Men lad os nu se - det kan jo være at der mangler en dronning i et af staderne når jeg gennemgår den lidt senere

 alt

vokssmulder og dødebier

Jeg børstede de døde bier ned i en spand. Der var liter-afmærkning på spanden og jeg kunne derfor se at det samlede dødstal nåede op på... 2 liter.

 alt

Det samlede dødstal!!!

 

Første store gennemsyn

D. 16.4.09 lavede jeg det første rigtige gennemsyn af familierne. Dvs. at jeg tjekkede hvor meget yngel der var i de enkelte familier for at finde ud af om nogen skulle slåes sammen. Det så rimeligt godt ud:

Stade 1
Der var mange bier ca. 8 tavlegader fyldte de. Der var yngel i ca. 4 tavler. Pga de mange bier fik de et ekstra magasin med det samme, så jeg ikke risikerer at de føler at de ikke har plads nok og sværmer. Jeg trak en af fodertavlerne op i det øverste magasin og satte en kunsttavle lige op af yngellejet.

Stade 2
Her var der ca. 6 tavlegader med bier. Her var der også yngel i 4 tavler. Dette stade havde overvintret med en foderkasse i flamingo. Denne blev fjernet og gav plads til 3 ekstra kunsttavler. Den ene blev sat lige op af yngellejet.

Stade 3
Her var der bier i ca. 6 tavlegader, tilgengæld var der kun yngel i 3 tavler. Der var ikke så meget yngel i hver tavle. Umiddelbart en lidt lille familie. Jeg fjernede en fodertavle og satte en kunsttavle i lige op af yngellejet.

Stade 4
Igen ca. 6 tavlegader med bier. Her var der yngel i 4 tavler. Da jeg i marts rensede bunde var der rigtigt mange døde bier forest i stadet. Jeg kunne nu se at der havde været bugløb forest i magasinet. Det kunne tyde på at bierne ikke har kunnet komme ud for døde bier, da de skulle tømme sig. 
De fik et rent magasin og jeg fjernede 2 gamle fodertavler med bugløb på. De fik så 2 nye kunsttavler. Igen satte jeg den ene op af yngellejet.

Stade 5
7 tavler med bier og så et fantastisk flot stort yngelleje. Jeg gav familien et ekstra magasin med det samme. Igen trak jeg en fodertavle op i øverste magasin og satte en kunsttavle op af yngellejet.

Stade 6
Meget få bier. Faktisk kan man slet ikke tale om antal tavlegader. Det lignede en lille vinterklynge. Der var lidt bugløb og døde bier der sad i cellerne. Det kunne tyde på at de havde sultet. Der var dog både æg og laver.

 alt

Bigården d. 16.april

Bugløb forest i magasinet

 alt

Sammenlægning af 2 familier

Idag d. 20. april har jeg slået stade nr. 3 og stade nr. 6 sammen. Da de begge var små har jeg ladet dem beholde begge dronningerne. De går nu i to magasiner med dronningegitter imellem, så kan de to damer hjælpe hinanden med at lave yngel.

 alt

Bigården d. 20.april

 

24. april

Idag har jeg sat 2. magasin på de sidste 2 familier, for at sikre mig at de har plads nok. Vejret arter sig jo fra sin bedste side lige nu og kirsebær- og blommetræerne blomstre for fuld blus i plantagen.

 alt 

3. magasin

d. 3.5.09
Det går stærkt nu og da der var bygget næsten helt ud i 2. magasin på 3 af staderne har jeg idag sat 3. magaisn på nogle af dem. Vejrudsigten siger dårligt vejr de næste dage, så jeg vil være sikker på at de har noget at "arbejde med" når de nu skal "være hjemme alle sammen" 
 

 alt

4. magasin og en dronnings endeligt...

Idag d. 22.5.09 har jeg været i bierne. Der er godt gang i dem nu og stade 1 og 5 fik 4. magasin. Stade 2 og 4 fik deres 3. I midten har jeg stade 3, der jo har stået med 2 dronninger i i lang tid. Dronningen i det nederste magasin var ikke meget værd. Det var ikke meget yngel hun kunne prale af. Hos dronningen i det øverste magasin gik det tilgengæld rigtigt godt. Pænt stort yngelleje. Dronningen i det nederste magasin havde ikke nogen prik og derfor formoder jeg at hun er lavet sidst på sæsonen sidste år. Det kan være derfor hun ikke er blevet parret så godt. Jeg kvaste hende og fjernede dronningegitteret mellem 1. og 2. magasin.

Frugttræerne er afblomstrede nu, men hvidtjørnen der er hele vejen udenom plantagen er så småt ved at komme i blomst, så de kan bare arbejde videre - kan de.

 alt 

1. slyngning 2009

D. 5.6.2009
Idag har jeg slynget årets første honning. 65 kg. blev det. Ikke imponernede fra 5 stader. De 2 af staderne har givet det meste. De 3 andre er først kommet rigtigt igang nu. Måske de så kan give noget sensommer honning.
Jeg skal opereres for en diskusprolaps i nakken på onsdag, så det var sidste udkald for en slyngning inden. Selv om 65 kg. ikke er meget så er det tungt med sådan en nakke. Heldigvis tog naboen Søren med og slæbte for mig.

 alt

Honningmagasiner på traileren.

  

Flere hjælpere

Emma har prøvet at skrælle flere gange før, men naboens Malte prøvede for første gang - og han var bare super dygtig - bemærk bare koncentrationen.

 alt

Emma

 alt

Malte

  

Ny slynge

og så har jeg fået ny slynge. En 4 solds motorslynge. Det var dog det bedste jeg har gjort længe. Det er hårdt at slynge i hånden som jeg har gjort indtil nu.

alt 

En enkelt aflægger

Jeg har jo 5 fungerende familier i år, så jeg har besluttet kun at lave en enkelt aflægger. Det gjorde jeg d. 10.7.08.

Jeg tog yngeltavler fra den største familie jeg har. Den har en dronning uden prik - altså en hjemmelavet fra sidste år. Jeg var helt overbevidst om at jeg havde set dronningen og vidste hvor hun var. Jeg tilsatte så en uparret dronning jeg lige havde købt. Men, men, men..... noget gik galt, for da jeg kikkede til aflæggeren 14 dage senere var den fuldstændig sat til med æg, larver og forseglet yngel.... det kan ikke lade sig gøre med en uparret dronning!!!! Altså er jeg kommet til at tage dronningen fra dem gode store familie med over i aflæggerne
 


I den "gode store" familie var der tilgengæld hverken æg eller larver. Øv. øv.. Det betyder altså at den dronning jeg havde købt, formodenlig er blevet aflivet, og at den "gode store" familie er i gang med at lave en ny dronning selv.

alt 

 Kielerkasser

Samtidig med at jeg lavede aflæggeren, satte jeg 3 nyindkøbte uparrede dronninger i kielerkasser. Jeg vil nemlig have skiftet dronningerne ud i de 3 miderste stader, da de ikke giver særligt meget honning.
Desværre var der kun dronninger i 2 af kielerkasserne, da jeg kikkede til dem igen d. 27.7.

 

 alt 

Vildbyg

D. 27. juli var jeg nede ved bierne. I et af staderne havde jeg ikke fået sat 2 af tavlerne helt sammen. Da jeg løftede dronningegitteret fulgte der noget vildbyg med.

alt 

vildbyg er biernes måde at udnytte pladsen bedst muligt på. sådan et mellemrum som jeg havde lavet skulle straks benyttes. Det er jo nogle flittige små bæster.

alt 

Myresyrebehandling

I forbindelse med at jeg myresyrebehandlede i begyndelsen af august, blev pladsen jo indskrænket til kun 1 magasin. Det er ikke meget plads når man er mange endnu........

 alt 

Tvillingebund

De nye dronninger i kielerkasserne har været meget lang tid om at komme i æglægning og lægger kun ganske få æg. Jeg vil derfor ikke skifte dem ud med de eksisterende dronninger i de 3 produktionsfamilier, der trods alt fungerer endnu. Men derfra og til bare at smide de 2 nye ud.... det kunne jeg alligevel ikke bare få mig selv til. Derfor har jeg købt en tvillingebund og lavet 2 småfamilier ud med dem. På den måde håber jeg at de kan overleve og evt. bruges hvis der mangle dronninger i nogle af staderne til foråret.

En tvillingebund er ganske enkelt en bund med flyvehuller i to sider. Der på sættes et almindeligt magasin og i den en skilleplade. Hokus pokus... to familier i et stade. De kan så hjælpe hinanden med at holde sig varme i vinter, selv om de hver i sær ikke er særligt store. For ikke at forringe bistyrken væsentligt i de eksisterende stader tog jeg kun ialt 4 tavler med "ikke særligt meget yngel i".  
Spændende om de overlever..

 alt 

Mærkning af dronninger

Jeg har 3 familier hvor dronningerne ikke er mærkede. Dem ville jeg gerne have mærket inden vinteren.

Meeeen, der var nu lettere sagt end gjort. Jeg fandt kun en af dem
 . De to andre er altså stadig umærkede.

Selve mærkningen foregik ved at jeg tog dronningen forsigtigt i vingerne og lagde hende ned i "fangst-buret". Det er en plastik cylender med et blødt stempel i. I den ene ende af cylenderen er der net. Dronningen presses - MEGET FORSIGTIGT - op mod nettet så hun sidder stille. Herefter sættes en lille prik på hendes skjold.

alt 

Før flyttedagen

19. oktober   
Der er nu 7 stader i min bigård. Da det samtidig er ved at være ret besværligt at komme ind til dem, har jeg besluttet at flytte nogen af dem til en anden bigård.

alt 

Den nye bigård.

20.10.2009
Så er 3 af staderne flyttet til den nye bigård. Bigården, herefter kaldet "Lille Løjenkær", ligger tæt på hvor jeg bor. Som det kan ses på billedet kan man se hjem, dernede fra. De er placeret på en dejlig plads lige ved siden af en lille sø, hvor der bl.a. bor en trane.

alt 

Nu med udsigt til både sø og vindmølle (hjemme hos os :-)

 

Skandinaviske dronninger.....

De mennesker der ejer jorden, har forskellige dyr. Grise, kalve, gæs og høns. Alle deres dyr har navne. Det kunne jeg jo af gode grunde ikke love at alle bierne ville have, dog lovede min datter og jeg at vi nok skulle navngive dronningerne. Derfor har familierne i den nye bigård ikke numre men betegnes herefter som: Sonja, Silvia og Margrethe. 

Sonja, Silvia og Margrethe