8. Sæson - 2013

En kedelig start

Så har jeg haft min 8. sæson som biavler. Da jeg kikkede til familierne på en varm og solrig dag i marts, var der liv i alle 3 stader. Da det blive tid til det egentlige gennemsyn i april, var de alle tre døde. Som nævnt under 7. sæson, så har jeg været den del af EU's sygdomsbekæmpelses testning. Bisygdomsinspektør Svend Sejr, kom derfor på besøg igen i år for at følge op på familierne. Hans helt klare forklaring på dødsfaldene var: Sult... og det på trods af at bierne sad lige op af masser af foder. Forklaringen skal findes i det ekstremt kolde vejr, der kom igen i slutningen af marts. Dronningen var begyndt at lægge æg da de var varmt, og derfor ville bierne ikke forlade ynglen for at finde foderet. Ærgeligt. 

Det har derfor været en lidt honningfattig sæson. Vi købte en ny familie til Malte, og jeg købte en til mig selv. Derudover fik jeg en aflægger familie af en jeg havde hjulpet i gang med biavlen sidste år. 

Det var alle små familier, der ikke havde de bedste betingelser da foråret ikke rigtigt ville opføre sig som vi biavlere helst ville have det. 


Sværmhentning

Til gengæld hentede jeg min første rigtige sværm. Jeg blev ringet op af en af Moesbies, medlemmer der spurgte om jeg kunne hjælpe hende. En af hendes familer havde sværmet. Vi fik den rimeligt let ned og placeret i et tomt stade. 


Senere gik der en sværm fra den familie jeg fik foræret. Den satte sig i en meget tæt og tornet busk, rundt omkring en pæl  der holdt et nyplantet træ. Den var meget svær at få fat i og det endte med at vi måtte klippe et kæmpe hul i busken og tage pælen op for at få sværmen over i et nyt stade. Det lykkedes dog til sidst. Jeg slog den sammen med den familie jeg havde lavet af en sværmcelle og gav dem en ny dronning. Nu må vi se om alle de varroa der var i tavlen med sværmcellen slår dem alle ihjel i løbet af vinteren


Top Bar Hive

I år har jeg prøvet at lave et Top Bar Hive. Jeg har længe haft lyst til at prøve, og synes at det kunne være spændende at prøve at have bier lidt mere på biernes betingelser. Det tror jeg nemlig at det er i disse Top Bar Hives. Det må komme an på en prøve. 

Jeg havde læst "The Barefoot Beekeeper" af Philip Chandler. Jeg brugte desuden hans tegninger til at lave stadet efter. 

 

Sådan ser mit stade ud forfra og fra siden Laughing

Her er det set fra oven før der kom bier i. 

Jeg havde skåret et par fuldt forseglede tavler ud, så familien havde noget at starte på. 

så tilsatte jeg en nogle bier fra yngeltavlerne i et af mine eksisterende stader. 

Derefter til satte jeg en nyindkøbt dronning og lukkede stadet. 

Nogle dage efter lukkede jeg 2 af flyvehullene op og så var der ellers gang i den. 

14 dage efter var bierne godt i gang med at bygge tavler. Denne tavle er næsten fuldt udbygget.

Denne er ved at blive udbygget

Og denne er de lige gået i gang med. 

Her har jeg prøvet at lave lidt vinterdækning, så det er klar når tiden er der. 

 

Her står det så.... I kan ikke se det, men det står faktisk ikke ret langt fra vores vindmølle. Og de to klæder hinanden ret godt Smile

Da jeg først var færdig med stadet sidst på sommeren, har jeg været nødt til at fodre bierne med sukkervand. Til næste sommer skal de have lov til at beholde nok af deres egen honning til at de kan overleve på det. Det tror jeg nu engang på må være det bedste for dem.