Mjød

Om drikken mjød

alt

Mjød er formentlig verdens ældst kendte berusende drik. Den har været vidt udbredt over hele verden, og allerede for over 4000 år siden skrev man i de indiske hellige skrifter, Vedaen, at i den tredje himmel flyder en kilde af honningbryg.

Også i Norden har man allerede før vor tidsregning brygget mjød, og fra vikingetiden ser man i mange optegnelser, at mjøden var den fineste drik, man kunne få.

Mjød var også en drik for guder, hvilket ikke undrer, når man har smagt rigtig mjød. Ifølge sagnet "Suttungs Mjød" stjal Odin den første mjød fra jætterne. Den var brygget af honning og den vise Kvasirs blod, og derfor forlenedes nyderen af mjøden med overnaturlige evner, blandt andet blev man uovertruffen til skjaldedigtning.

Også i dag forlenes nyderen af rigtig mjød i passende mængde med sådanne mærkelige evner, men ganske vist kun i en begrænset tid, selv om nogle gamle mennesker siger, at en mjødrus kan holde i 3 dage. 

Da først guderne fik mjøden i besiddelse, fik de klaret den fremtidige mjødbrygning på en måde, som vi ikke har kunnet efterligne indtil videre. Man fik ganske enkelt mjøden fra geden Heidrun, der stod på taget og åd løv af grenene fra træet lærad, og af dens yver flød hver dag en hel kumme mjød, hvilket var så meget, at alle Einherjerne blev godt drukne. (Teksten er hentet på Dansk Mjød's hjemmeside)

På billedet er det Blaaheia, det skib som min datter og jeg sejler med i sommerhalvåret.