Æblemjød

alt src=http://cp16.danhost.dk/~dan27840/images/mjod/stor%20ballon.jpg

1 portion - æble

I Odder Biavlerforening havde vi her i vinter besøg af Per Jakobsen fra hovedbestyrelsen. Per har brygget mjød i mange år og han tager gerne ud og fortæller om hvordan han brygger mjød. Spændende. Faktisk så spændende at jeg fik mod på at prøve at brygge en portion selv.

 alt src=http://cp16.danhost.dk/~dan27840/images/mjod/gryde%20m.%20honning.jpg


D. 9.3.10
9 kg. honning i en stor gryde.
Varmes op til kogepunktet.
Skummes for urenheder,
køles lidt ned og hældes på ballon.
Der fyldes op med vand til 25 liter.
Derefter tilsættes 1 pakke almindeligt bagegær når temperaturen er 30 grader

Hvor svært kan det være ?????

Det skulle efter sigende tage 1 helt år at lave en god mjød. Så nu væbner jeg mig med tålmodighed.

 

 alt src=http://cp16.danhost.dk/~dan27840/images/mjod/omstikning.jpg

Omstikning

D. 4. april 2010
var der langt mellem bloppene, så jeg stak mjøden om. Desværre var den nyindkøbte hævert ikke helt tæt i samlingen, så den virkede ikke helt efter hensigten. Altså måtte jeg suge i den mange gange for at få mjøden til at løbe. Blev jeg lidt svimmel???? det tror jeg nok, og det endda selv om jeg spyttede ud i en skål. Ufærdig mjød smager nemlig ikke særligt godt.

 

alt src=http://cp16.danhost.dk/~dan27840/images/mjod/frugt%20presning.jpg 

Æble tilsættes

Da jeg var færdig med at stikke om var der ca. 2 liter mindre pga. bundfaldet. Jeg lavede 2 liter friskpresset æblesaft og tilsatte. Det satte gang i gæreingen igen, så jeg midt i maj måtte stikke om en gang til.

D. 17. juni har jeg flyttet ballonen ind i et nordvendt værelse hvor der er mørkt og lidt mere køligt.

 

alt src=http://cp16.danhost.dk/~dan27840/images/mjod/frost.jpg 

Frostgrader

Mjød skulle angiveligt blive bedst hvis det får frost i et par dage. Da vi nu har haft isvinter i længere tid har jeg benyttet lejligheden og haft både æble- og jordbær-mjøden uden for. Jeg pakkede dem ind i et par store plastiksække for at der ikke skulle komme sne ned i ballonerne. Efter ca. 1 uge tog jeg dem ind igen og lod dem stå i endnu en uge.

 

 alt src=http://cp16.danhost.dk/~dan27840/images/mjod/tapning.jpg

Der tappes på flasker

1. nytårsdag tappede jeg mjøden på flasker. Der blev 23 flasker æble-mjød.

 

 alt src=http://cp16.danhost.dk/~dan27840/images/mjod/propning.jpg

Propper sættes i

Propperne havde jeg lagt i blød i 1 liter vand tilsat 2 tsk. svovl i 1 time